Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kognitív problémák esetén ne együk !
  2023-01-07 22:51:18, szombat
 
  Ezeket az ételeket mellőzzük a kognitív problémák elkerülése érdekében!

Ebben és ebben a cikkben már írtam az agyműködést fokozó és a memóriát javító ételekről és hatóanyagokról, e bejegyzésben viszont azokról a készítményekről tudhatunk meg többet, amelyek negatív hatással vannak az agyunkra. Erre az “anti-bevásárlólistára" olyan élelmiszerek kerültek fel, amelyek megzavarhatják a memóriát és a hangulatot, sőt a demencia kialakulásának kockázatát is növelik.

1. Cukros italok
A hozzáadott cukrokat tartalmazó italok túlzott fogyasztása nem csak hízlal, de növeli az olyan betegségek kialakulásának kockázatát is, mint például a különböző szív- és érrendszeri betegségek, vagy a 2-es típusú cukorbetegség, mely összekapcsolható az Alzheimer-kór kialakulásával is. A cukros italok jelentősen megnövelik a demencia esélyét is, továbbá az azokat fogyasztók nemtől, életkortól és egészségi állapottól függően kiteszik magukat a lecsökkent agyműködés, a tanulási és memóriazavarok, illetve az agyi neuronokat érintő rendellenességeknek is.

2. Aszpartám és más mesterséges édesítőszerek
Bizonyított, hogy a mesterséges édesítőszerek, köztük az aszpartám túlzott fogyasztása a finomított cukrokhoz hasonlóan az agyműködés rendellenességeihez vezethet. Ezek a sajnos széles körben használt, megannyi késztermékben megtalálható édesítőszerek számos viselkedési és kognitív problémával összefüggésbe hozhatóak, hiszen kémiai stresszorok lévén növelhetik az agy sebezhetőségét az oxidatív stresszel szemben. Egészségünk megőrzése érdekében érdemes kerülni a szintetikus, egészségromboló édesítőszereket, mint például a már említett aszpartám, az aceszulfám-K, az advantám, a szacharin és a szukralóz.

Tipp: Mit használjunk finomított cukrok és mesterséges édesítőszerek helyett? A fentiek pótlásaként választhatunk alacsony glikémiás indexű eritritet vagy xilitet. Azonban ennél is jobb, ha természetes, magas tápanyagtartalmú mézzel vagy juharsziruppal édesítjük ételeinket, italainkat és napjainkat.

3. Alkohol
Mérsékelt fogyasztás esetén az alkohol ízletes fogások kellemes kiegészítése lehet, túlzott bevitele azonban komoly hatással lehet az agyunkra. A krónikus alkoholfogyasztás nem csak neurotranszmitter- és anyagcserezavarokat okozhat, hanem az agy térfogatának csökkenését is eredményezheti. Az alkoholfüggők gyakran hiányosak B1-vitaminban, mely állapot a Wernicke-féle enkefalopátia nevű agyi rendellenességhez vezethet, ez pedig akár Korsakoff-kórrá is átalakulhat. Utóbbit az agy súlyos károsodása jellemzi, beleértve a memóriavesztést, a látászavarokat és a zavartságot is.

4. Finomított szénhidrátok
A finomított szédrátok közé tartoznak például a cukrok és a fehér liszt. Kutatások szerint ezek a magas glikémiás indexű és glikémiás terhelésű élelmiszerek akár egyetlen étkezés után ronthatják a memóriát mind gyermekek, mind felnőttek körében. Ez a hippokampusz gyulladásával is járó hatás befolyással lehet a memória egyes aspektusaira, sőt, kutatók e gyulladást az agy degeneratív betegségeinek, köztük az Alzheimer-kórnak és a demenciának a kockázati tényezőjének is tekintik és ezért óvva intenek a finomított szénhidrátok fogyasztásától.

5. Transzzsírok és hidrogénezett növényi olajok
A margarinban, cukormázakban és más feldolgozott, előre csomagolt élelmiszerekben is megtalálható, gyulladást okozó transzzsírok számos betegség kialakulásának a kockázatát növelik. Ezeknek a hidrogénezett növényi olajokban is megtalálható zsíroknak a túlzott fogyasztása felelős lehet olyan betegségek és tünetek kialakulásáért, mint például az Alzheimer-kór, a memória gyengülése, a kognitív hanyatlás és az agytérfogat csökkenése.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: tápanyagtartalmú, bevásárlólistára, összekapcsolható, egészségromboló, édesítőszereket, készítményekről, élelmiszerekben, memóriavesztést, hatóanyagokról, fogyasztásától, megzavarhatják, kialakulásának, látászavarokat, eredményezheti, juharsziruppal, memóriazavarok, kialakulásáért, sebezhetőségét, kialakulásával, édesítőszerek, késztermékben, gyulladásával, összefüggésbe, alkoholfüggők, cukorbetegség, választhatunk, enkefalopátia, betegségeinek, hidrogénezett, cukormázakban, megtalálható, transzzsírok, szénhidrátok, tényezőjének, kiegészítése, bejegyzésben, ételeket mellőzzük, kognitív problémák, agyműködést fokozó, memóriát javító, készítményekről tudhatunk, demencia kialakulásának, hozzáadott cukrokat, olyan betegségek, különböző szív-, 2-es típusú, cukros italok, demencia esélyét, azokat fogyasztók, lecsökkent agyműködés, agyi neuronokat, mesterséges édesítőszerek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Nem méltó hozzád  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Png csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png cica  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png rózsa csokor  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akarat  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Reménység és erő Krisztustól e...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kaffka_Margit  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Irgalom és ítélet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy lelki imádság  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png kislány  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Fekete István - Akác  Png telefon  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png csokor  Hiányzik  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nem számIt  Nevem  Png fotel  Png virág  Nem tudhatod  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  képre írva  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ételeket mellőzzük, kognitív problémák, agyműködést fokozó, memóriát javító, készítményekről tudhatunk, demencia kialakulásának, hozzáadott cukrokat, olyan betegségek, különböző szív-, 2-es típusú, cukros italok, demencia esélyét, azokat fogyasztók, lecsökkent agyműködés, agyi neuronokat, mesterséges édesítőszerek, aszpartám túlzott fogyasztása, finomított cukrokhoz, sajnos széles, oxidatív stresszel, fentiek pótlásaként, alkohol ízletes, krónikus alkoholfogyasztás, alkoholfüggők gyakran, finomított szédrátok, fehér liszt, magas glikémiás, memóriát mind, hippokampusz gyulladásával, memória egyes, kockázati tényezőjének, finomított szénhidrátok, kockázatát növelik, hidrogénezett növényi, túlzott fogyasztása, memória gyengülése, kognitív hanyatlás, agytérfogat csökkenése, tápanyagtartalmú, bevásárlólistára, összekapcsolható, egészségromboló, édesítőszereket, készítményekről, élelmiszerekben, memóriavesztést, hatóanyagokról, fogyasztásától, megzavarhatják, kialakulásának, látászavarokat, eredményezheti, juharsziruppal, memóriazavarok, kialakulásáért, sebezhetőségét, kialakulásával, édesítőszerek, késztermékben, gyulladásával, összefüggésbe, alkoholfüggők, cukorbetegség, választhatunk, enkefalopátia, betegségeinek, hidrogénezett, cukormázakban, megtalálható, transzzsírok, szénhidrátok, tényezőjének, kiegészítése, bejegyzésben, hippokampusz, aspektusaira, feldolgozott, élelmiszerek, térfogatának, fogyasztása, átalakulhat, érrendszeri, használjunk, margarinban, egészségünk, szintetikus, csökkenését, stresszorok, demenciának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.